De kWh prijs is van grote invloed op de jaarlijkse kosten voor energie die je maakt. Dat heeft te maken met het feit dat je betaalt per kWh aan stroom die je afneemt. Verbruik je een hoge hoeveelheid stroom? Dan liggen de kosten hoger dan wanneer je daar op een meer zuinige manier mee omgaat. De kWh prijs verschilt per energieleverancier, al is het daarnaast ook van belang om bijvoorbeeld naar de kosten voor het vastrecht te kijken. Wat dat betreft is het verstandig om je niet blind te staren op de kosten per kWh, maar de totale kosten te vergelijken.
Wat is kWh?
We kennen de kWh prijs als de prijs voor elektriciteit. Een kWh is de eenheid voor energie waarin we deze afnemen. Afhankelijk van het apparaat dat je gebruikt heb je meer of minder kWh nodig om er een langere tijd gebruik van te maken. Indien je merkt dat je een relatief hoge kWh prijs betaalt is het verstandig om over te stappen naar een andere energieleverancier. Uiteraard kun je daarbij gebruik maken van de gemiddelde kosten per kWh. Betaal je meer dan dat? Dan is de kans groot dat er een goedkopere energieleverancier beschikbaar is.
Vaste leverkosten
Houd er echter rekening mee dat je naast de kWh prijs ook de vaste kosten dient te vergelijken. Indien je relatief weinig energie verbruikt is een hoge kWh prijs en een laag vastrecht interessant, terwijl je bij een hoger verbruik wellicht meer voordeel hebt bij een lage prijs per kWh en een hoger vastrecht. Tenslotte kun je rekening houden met de energiebelasting en de btw die we in Nederland betalen. Aan de andere kant is er sprake van een heffingskorting, waardoor je nauwelijks belasting betaalt over de energie die je afneemt.
kWh prijs: kosten van elektriciteit
We drukken de prijs van elektriciteit uit als de kWh prijs, daarnaast rekenen we in Nederland met een prijs per kubieke meter gas voor het gas dat we afnemen. Milieu Centraal houdt de gemiddelde prijzen bij en kan op die manier een beeld schetsen van je huidige kosten ten opzichte van wat de rest van Nederland betaalt. Het is verstandig om de kWh prijs goed in de gaten te houden en deze te vergelijken met je eigen contract. Op het moment dat de prijs die je zelf betaalt op begint te lopen is het verstandig om actie te ondernemen.
Gemiddelde kWh prijs
Men gaat bij het berekenen van de gemiddelde kWh prijs uit van de situatie in januari en juli van een jaar, om een vast punt in het jaar te kunnen gebruiken. Houd er rekening mee dat het alleen gaat om de kWh prijs, je dient daar vervolgens de kosten voor de levering en voor het vastrecht bij op te tellen. Verder betalen we in Nederland energiebelasting en is er sprake van Btw. Het is daarom verstandig om niet zomaar de prijs per kWh tussen energieleveranciers met elkaar te vergelijken, je kunt beter zorgen voor een vergelijking van de totale kosten.
Het is mogelijk om de kWh prijs op basis van één tarief te laten berekenen, of gebruik te maken van een dubbeltarief. In het eerste geval is er sprake van een enkele meter, die dag en nacht bij zal houden hoeveel energie je verbruikt. Heb je een dubbele meter of wil je die laten plaatsen? In dat geval geldt er een andere kWh prijs voor de piekuren en de daluren. Overdag is er sprake van piekuren, tijdens de nacht is er sprake van daluren. Over het algemeen ligt de prijs overdag iets hoger dan het gemiddelde, die voor de nacht ligt er iets onder. Verbruik je ‘s nachts veel van de energie, bijvoorbeeld omdat je er overdag niet aan toekomt? In dat geval is het de moeite waard om gebruik te maken van een energiecontract met een dubbel tarief. Je hebt op basis van de kWh prijs voor de nachtelijke uren de mogelijkheid om op de kosten te besparen, zodat je een scherper tarief betaalt. Houd er aan de andere kant rekening mee dat de aansluitkosten en de huur voor de elektriciteitsmeter wat hoger liggen wanneer je een dubbele meter gebruikt, waardoor er een deel van het voordeel van een lagere kWh prijs verloren gaat.